Najzdrowsze grzyby ze Wschodu
Od ostatnich kilku lat coraz szerzej poznajemy chińską medycynę ludową. Coraz więcej osób zaczyna wprowadzać je do swojego życia chcąc być tak zdrowym jak Azjaci.
Jednym z takich produktów są grzyby szitake.
Rodzina z pieczarkom
Grzyb szitake to rodzina z dobrze znaną w Polsce pieczarką. Oba grzyby zalicza się do pieczarkowców. Szitake jest nawet podobny w formie. Jego kapelusz ma maksymalnie 20 cm średnicy i jest osadzony na krótkim, ale grubym trzonku. Jedyne różnice to pierścień i kolory. Pieczarka jest biała i ma pierścień na trzonie. Grzyb szitake ma brązowy kapelusz z licznymi łuskami oraz trzon bez pierścienia za to w jasnoczerwonym kolorze.
Występowanie
Naturalnie występuje na terenach Azji Wschodniej. Najczęściej występuje na terenach Chin i Japonii. Znaleźć go można w grupach, na martwym drzewie liściastym.
Medycyna wschodu zaleca do
Nowotwory
Od lat 60′ prowadzone są badania nad wpływem grzybów szitake na nowotwory. Dzięki temu potwierdzone jest, że zawarty w nich związek chemiczny, lentinan, ma działanie przeciwnowotworowe.
Jednak nie na wszystkie. Obecnie potwierdzone jest pozytywne działanie na raka żołądka i jelita grubego. Odrzucono zaś możliwość przeciwdziałania na raka prostaty.
Wzmacnianie odporności
Według badań grzyb szitake zawiera związki stymulujące układ odpornościowy. W ten sposób wzmacnia go.
Układ krwionośny
Zgodnie ze szwedzkimi badaniami grzyby szitake zawierają związek obniżający poziom cholesterolu. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i wielu chorobom z nią powiązanych jak udar mózgu, zawał.
Kości
Mocne kości to zasługa wapnia i witaminy D. Przydaje się również fosfor. Te trzy składniki mineralne w dużej ilości występują właśnie w grzybach szitake. Dzięki temu są jednym z najlepszych produktów jeśli chcemy wzmocnić swoje kości.
Ale nic w nadmiarze
Jednak tak jak ze wszystkim z grzybami szitake nie należy przesadzić. Najzdrowsza jest bowiem zróżnicowana dieta. Poza tym w nadmiarze grzyby szitake powodują biegunkę i bóle brzucha.
Najnowsze komentarze