Obiad dla wegetarian i nie tylko.
Kiedy kończą Ci się pomysły na obiad i nie masz już ochoty na kolejną porcję ziemniaków z kotletem schabowym, albo rybą to koniecznie musisz wypróbować nowy przepis, który zaskoczy całą rodzinę. Nie zawsze, aby posiłek był pełnowartościowy musi zawierać mięso. Przynajmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy postawić na roślinne potrawy i dać nieco odpocząć naszemu organizmowi od białka zwierzęcego.
Cudowną potrawą, którą w dodatku łatwo przygotować jest smaczna cukinia faszerowana kaszą jaglaną.
Takie danie będzie dobre zarówno dla wegetarian jak i osób mięsożernych. W dodatku jest pożywne i zawiera wiele niezbędnych witamin oraz składników odżywczych. Cukinia posiada wiele pozytywnych właściwości na przykład wspomaga odporność, ponieważ zawiera w sobie dużo witaminy C, oprócz tego szczyci się sporą zawartością potasu a co za tym idzie pozytywnie wpływa na układ krążenia. Ważną informacją dla osób na diecie jest fakt, że warzywo to ma bardzo mało kalorii, więc można śmiało zjeść go więcej niż na przykład kotleta w panierce. Za to kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, sporo białka i jest lekkostrawna. Podsumowując połączenie cukinii z kaszą to strzał w dziesiątkę!
Faszerowane warzywa to doskonały pomysł również na romantyczną kolację we dwoje.
Jeśli Twoja partnerka jest wegetarianką a chcesz zrobić na niej wrażenie to koniecznie musisz wypróbować takie danie a z pewnością skradniesz jej serce. Jednak należy pamiętać o odpowiednich przyprawach, ponieważ bez nich całą potrawę można wyrzucić do kosza. Co warto dodać do faszerowanej kaszą jaglaną cukinii? Na przykład zioła prowansalskie, bazylię, a także podstawowe składniki takie jak sól i pieprz. Potrawę przygotowuje się w piekarniku, ale zanim włożysz danie do środka musisz najpierw nagrzać urządzenie przynajmniej do 180 stopni a w trakcie pieczenia warto co jakiś czas sprawdzać czy warzywo nie przypieka się za bardzo od spodu, ponieważ często się to zdarza i psuje genialny efekt tej świetnej potrawy.
Najnowsze komentarze