Pages Menu
 

Categories Menu
Trwałe usuwanie owłosienia, depilacja laserowa w Oławie i Krakowie
Usuwanie zbędnego owłosienia z ciała może być dosyć czasochłonne i kłopotliwe. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się rozwiązania, które pozwalają
5 najczęstszych przyczyn bólu pleców i jak sobie z nimi radzić
Ból pleców to jedna z najczęstszych dolegliwości współczesnego świata – dotyka osoby w każdym wieku, bez względu na tryb życia. Wysoki odsetek przypadków
Endermologia: co to, dla kogo, ile kosztuje?
Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na wymodelowanie sylwetki, zmniejszenie obwodu oraz pozbycie się “pomarańczowej skórki”, a więc cellulitu - zabieg endermologii odpowie na
Farbowanie włosów
Farbowanie włosów to zabieg bardzo popularny wśród kobiet. Pozwala osiągnąć spektakularny efekt w kilka minut. Farba może pokryć siwe włosy, farbą można również podkreślić nasz naturalny kolor lub całkowicie
Ćwiczenia na kondycję, wzmacniające i odchudzające - Poznań
Ćwiczenia pomagają w odchudzaniu, ale także wzmacniają organizm, poprawiają kondycję i pozwalają zapobiegać wielu chorobom. W jaki sposób trenować, żeby osiągnąć
Brwi permanentne metody wykonywania. Sposób na trwały makijaż. Makijaż permanentny brwi Białystok opinie
Codzienny makijaż to zajęcie czasochłonne. Niektóre kobiety wstają nawet godzinę wcześniej, tylko po to by odpowiednio
Owoce egzotyczne jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość
Owoce egzotyczne możemy coraz częściej spotkać w sklepach spożywczych, w których często robimy zakupy. Jakiś czas temu, pomarańcze, mandarynki, ananasy, banany,

Posted by on sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.