Pages Menu
 

Categories Menu
Szampony bez SLS - naturalny szampon do włosów nawilżający bez SLS
SLS czyli Sodium Lauryl Sulfate to środek klasyfikowany do grupy środków myjących, należący jednak do bardzo mocnych detergentów anionowych. Dlatego jeśli
Ćwiczenia na kondycję, wzmacniające i odchudzające - Poznań
Ćwiczenia pomagają w odchudzaniu, ale także wzmacniają organizm, poprawiają kondycję i pozwalają zapobiegać wielu chorobom. W jaki sposób trenować, żeby osiągnąć
Zalety i wady korzystania z sauny na podczerwień. Sauna infrared Poznań
Coraz częściej w dużych miastach jak Warszawa, Łódź czy Poznań powstają sauny na podczerwień. Dzięki korzystaniu z takiego typu rozwiązania mamy
Naturalne podkłady do twarzy. Podkład pod makijaż a rodzaj cery. Jak dobrać podkład przez internet?
Właściwy dobór podkładu pod makijaż to niezmiernie istotna kwestia. To właśnie od niego w dużej mierze zależy efekt końcowy
Wągry zaskórniki rozszerzone pory. Oczyszczanie porów na nosie. Maseczka na pory na nosie
Zatkane pory na nosie mogą prowadzić do powstawania wyprysków, a te z kolei stanowią szpecący defekt skórny. Należy podkreślić,
Joga dla każdego(?)
Dla kogo skierowane są coraz bardziej powiększające się oferty jogi? Czy osoba kompletnie niezaznajomiona z tematem może tak po prostu przyjść na zajęcia bez żadnego przygotowania, czy może jednak
Trwałe usuwanie owłosienia - depilacja laserowa Oława. Trwałe usuwanie owłosienia Kraków
Coraz więcej kobiet decyduje się na wykonanie zabiegu, dzięki któremu możliwe będzie trwałe usuwanie owłosienia. Taki cel najskuteczniej

Posted by on sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.