Niesamowite właściwości pokrzywy
Zioła są od pokoleń wykorzystywane w leczeniu najróżniejszych chorób oraz dolegliwości.
Lecznicze właściwości pokrzywy
są cenione na całym świecie. Ludzie wykorzystują tę roślinę do tworzenia domowych kosmetyków. Jednak przede wszystkim spożywa się ją w formie naparu. Dlaczego pokrzywa podbiła serca tylu osób i na jakie schorzenia jest najczęściej polecana?
Dlaczego kochamy pokrzywę?
Pokrzywa to nie tylko lek, który zażywamy z konieczności. Korzystanie z tej rośliny często wiąże się z przyjemnością. Ludzie najczęściej piją ją podczas zimowych, chłodnych wieczorów. Gorący napar nie tylko rozgrzewa ciało, ale działa relaksująco.
Latem, kiedy nie mamy ochoty na ciepłe herbaty, możemy spożywać ją w formie soku (warto go najpierw schłodzić). Jednak sprawdzi się też dobrze jako dodatek do różnych koktajli owocowych lub smoothies.
Pokrzywa nadaje się również jako element dań wytrawnych. Warto stosować ją jako zamiennik szpinaku. Jest zdrowsza, a jej wyjątkowo smak na pewno znajdzie swoich fanów.
Dlaczego powinniśmy spożywać pokrzywę?
Pokrzywa jest przede wszystkim zdrowa. Leczy różnego rodzaju schorzenia układu moczowego. Bardzo dobrze sprawdzi się w walce z zapaleniem pęcherza, dlatego że działa moczopędnie. Dodatkowo pomaga usunąć wodę z organizmu, więc sprawdzi się jako suplement diety oraz lek na kamice nerkową.
Pomaga zwalczyć problemy ze strony układu pokarmowego. To właśnie napar z pokrzywy warto wypić, kiedy mamy problem z bolącym żołądkiem lub cierpimy na zaparcia.
Polecana jest podczas anemii, kiedy borykamy się z niedoborami żelaza. Jest naturalnym źródłem żelaza, a przy okazji znacznie zwiększa jego przyswajanie.
Pokrzywa to bogate źródła różnego rodzaju makro i mikroelementów. Dlaczego wiele ludzi stosuje ją podczas niedoborów witamin (C, K, B2) oraz pierwiastków (wapń, krzem, fosfor, mangan).
Pokrzywa to nie tylko ciepły napój czy propozycja na smaczny obiad. To przede wszystkim roślina, która ma niesamowite właściwości i fantastyczne lecznicze działanie,
Najnowsze komentarze