Pages Menu
 

Categories Menu
Dlaczego warto samodzielnie szyć ubrania dla dzieci?
Choć często w sklepach znajdujemy prawdziwy przesyt przedmiotów i ubrań dla dzieci, to jednak z coraz większą trudnością jest nam odszukać wyjątkowe, modne i dobrej
Jakie Kosmetyki do Konturowania Twarzy Wydobywają Twoje Najlepsze Cechy?
Konturowanie twarzy stało się jedną z najpopularniejszych technik makijażowych w ostatnich latach. Pozwala ono subtelnie podkreślić nasze naturalne
Jaka sukienka na jesień
Gdy już skończą się wakacje i powoli dni stają się coraz chłodniejsze to zaczynamy tęsknić za noszeniem kusych sukienek. Niestety aura nie zawsze sprzyja noszeniu delikatnych kreacji szczególnie
Manicure hybrydowy Marki. Piękne hybrydowe paznokcie. Manicure hybrydowy Warszawa opinie o gabinetach
Paznokcie hybrydowe to nowoczesny a zarazem trwały sposób na to, aby mieć zadbane dłonie. Podczas codziennych zajęć
Czy krem ze śluzu ślimaka pomaga.
Nowoczesne i naturalne sposoby odmładzające potrafią sprawić cuda, jednak warto czasem postawić na kosmetyki, które z nazwy brzmią niezbyt zachęcająco. Tylko pomyśl, czy krem ze śluzu
Usuwanie cieni pod oczami -zabieg usuwania cieni. Gabinet medycyny estetycznej Kraków
Jeśli chodzi o gabinet medycyny estetycznej, Kraków to obok Warszawy miasta, gdzie takich miejsc jest zdecydowanie najwięcej. Z ich
Jak zrobić żelowe ombre? Żelowe paznokcie na zimę. Manicure ombre Warszawa
O paznokcie warto dbać niezależnie od pory roku. Latem, dłonie narażone są na wysokie temperatury i działanie promieni słonecznych. Z kolei zima,

Posted by on sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.