Pages Menu
 

Categories Menu
Właściwości glinki czerwonej
Glinką czerwoną nazywamy naturalnego pochodzenia proszek bogaty w minerały. Można stosować ją na wiele sposobów, jednak najczęściej wykorzystywana jest w postaci maseczki na twarz. Nie bez
Serum do cery dojrzałej: gabinet medycyny estetycznej w Warszawie
Cera dojrzała wymaga szczególnej pielęgnacji. Wraz z upływem czasu organizm produkuje coraz mniej kolagenu, skóra staje się bardziej delikatna, traci jędrność,
Co oznacza BMI 27?
Osoby chcące poznać odpowiedź na pytanie, czy nie grozi im nadwaga bądź otyłość, często sięgają po wzór do obliczenia Body Mass Index, w którym wagę w kilogramach należy podzielić przez kwadrat wzrostu
Jak dbać o włosy?
Piękne, lśniące włosy, mocne i zdrowe, sprężyste i bujne – łyknij jedną tabletkę, a będziesz wyglądać bosko! Gdyby to było tak proste, nie istniałyby problemów z wypadaniem włosów, przetłuszczaniem ani
Wyjątkowa sukienka dla dziewczynki
Przyjęcie weselne, komunijne, a może Dzień Babci w przedszkolu czy urodziny koleżanki z klasy? W roku znajdzie się wiele okazji by się wystroić w wyjątkową kreację. Tylko skąd ją wziąć?
Zadbaj o swoje ciało
Zgrabne ciało i szczupła sylwetka na stałe wpisały się w kanony współczesnych standardów piękna. Marzą o tym miliony kobiet na świecie. Podstawą do osiągnięcia i utrzymania się oczekiwanych efektów
Joga dla każdego(?)
Dla kogo skierowane są coraz bardziej powiększające się oferty jogi? Czy osoba kompletnie niezaznajomiona z tematem może tak po prostu przyjść na zajęcia bez żadnego przygotowania, czy może jednak

Posted by on sie 17, 2020 in Zdrowie i uroda |

Pięć zasad zdrowego żywienia

Pięć zasad zdrowego żywienia

Wiele osób zastanawia się, co w dzisiejszych czasach oznacza zdrowa dieta, skoro w wielu produktach sklepowych jest dużo chemii. Co jest zdrowe – cukry, czy tłuszcze? Jeść więcej owoców czy warzyw? Czy soki są zdrowe? Jak teraz wybrać najzdrowsze jedzenie?

Podstawowa zasada – regularne posiłki o stałych porach

Wiele się mówi o tym, że posiłków powinno być 4-5 w ciągu dnia. Jednak mało kto wspomina o potrzebie stałego harmonogramu żywienia. Oczywiście to nie jest możliwe, aby dzień w dzień zrobić wszystkie posiłki idealnie o tych samych godzinach. Chodzi tu głównie o to, by pory dnia się mniej więcej zgadzały lub ustalić sobie orientacyjne godziny. Dla przykładu śniadanie od 7 do 9 rano, drugie śniadanie koło 10-12, obiad koło 14-15, podwieczorek mniej więcej godzina 16-17, a kolacja od 18 do 19. Można też po prostu co mniej więcej trzy godziny jeść.

Różnorodność

Ważne, aby posiłki w ciągu dnia były różne i z jak największej puli różnych produktów, aby dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. Dla przykładu, jeśli do śniadania jedliśmy pomarańczę, to do drugiego śniadania weźmy sobie może gruszkę lub jabłko. Żeby nie jeść znów pomarańczy, albo czegoś bardzo do niej podobnego.
W ten sposób dostarczymy więcej różnych witamin swojemu ciału i unikniemy przekroczenia wskazanej dawki jednych witamin przy niedoborze drugich.

Czy najzdrowsze jedzenie to same warzywa i owoce?

Warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe są bardzo zdrowe. W diecie zdrowego, nie uczulonego na produkty żywnościowe człowieka nie powinno brakować niczego – cukrów, tłuszczów, witamin, białek i minerałów. Aby dostarczać organizmowi tego wszystkiego w odpowiednich dawkach powinniśmy jeść warzywa, owoce, nabiał, mięsa, pieczywa, makarony, kasze, ryż. Oczywiście zrezygnowanie z takiej kaszy nie spowoduje takich konsekwencji jak zrezygnowanie z warzyw, ale jednak. Im bardziej urozmaicona dieta tym lepsza dla nas samych.

Woda

Woda to najważniejszy napój każdej zdrowej diety. Powinniśmy wypijać przynajmniej jedną butelkę wody mineralnej, niesmakowej sztucznie dziennie. Oczywiście możemy ją sobie urozmaicać świeżymi listkami mięty, czy owocami. Jednak w domu. Kupne wody smakowe potrafią zawierać obłędne ilości cukru, porównywalne z innymi sztucznymi napojami. To nie jest dobre dla naszego organizmu więc postawmy na zwykłą mineralną.

Najpierw warzywa

Cukier nam szkodzi jeszcze bardziej niż zdrowe tłuszcze na przykład z ryb. Nawet cukry proste z owoców trzeba bardzo ograniczać, bo przyzwyczajają nas do słodkiego smaku, który potem chcemy podświadomie przenieść na inne zwyczaje żywieniowe. Dlatego owoce powinno się jeść mniej niż warzyw.
Warzywa zapewniają dużo witamin i minerałów, a przy tym nie są słodkie. Dzięki temu nie przyzwyczajamy się do cukru, nasz organizm ma dostarczone witaminy, a my jesteśmy zdrowsi.