Pages Menu
 

Categories Menu
Profesjonalne odchudzanie
Może jesteś osobą, która korzystała lub korzysta z jakiejś diety, ale niestety jej efekty Cię nie zadowoliły? Nie martw się, ponieważ na rynku dostępna jest świetna Dieta OXY, dzięki której Twój
Trwałe usuwanie owłosienia, depilacja laserowa w Oławie i Krakowie
Usuwanie zbędnego owłosienia z ciała może być dosyć czasochłonne i kłopotliwe. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się rozwiązania, które pozwalają
Jak zacząć odżywiać się zdrowo?
Dla tych, którzy od lat żyją w pośpiechu i wybierają potrawy szybkie w przygotowaniu albo po prostu przyzwyczaili się do niezdrowych przekąsek, dużej ilości cukru i potraw tłustych, zdrowe
Jak sprawdzić typ swojej cery?
Podczas zakupu jakiegokolwiek kosmetyku do twarzy warto wiedzieć, jaki typ cery posiadasz, aby dobrać odpowiedni specyfik. Niestety typów jest dość sporo, a także są sytuacje, kiedy bardzo
Najlepsze serum na przedłużanie rzęs - regenerum do rzęs Warszawa
Wiele osób zgodnie podkreśla, że regenerum do rzęs, to jedna z najlepszych odżywek, stosowanych do wzmocnienia, pogrubienia oraz zwiększenia ilości rzęs.
Wyjątkowa sukienka dla dziewczynki
Przyjęcie weselne, komunijne, a może Dzień Babci w przedszkolu czy urodziny koleżanki z klasy? W roku znajdzie się wiele okazji by się wystroić w wyjątkową kreację. Tylko skąd ją wziąć?
Tonik z anyżu Twoją pomocą w walce ze zmarszczkami
Proces starzenia skóry, zwłaszcza w przypadku kobiet, najlepiej, aby przyszedł jak najpóźniej albo wcale. Niestety natura nie okazuje nam zbyt wielkiego zrozumienia,

Posted by on sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.