Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Laserowa depilacja wąsika. Laserowe usuwanie włosów Warszawa, Białołęka
Coraz więcej kobiet w dzisiejszych czasach, gdzie perfekcyjny wygląd jest niezwykle istotny, decyduje się na laserowe usuwanie wąsika. Jeśli chodzi
Wyjątkowa sukienka dla dziewczynki
Przyjęcie weselne, komunijne, a może Dzień Babci w przedszkolu czy urodziny koleżanki z klasy? W roku znajdzie się wiele okazji by się wystroić w wyjątkową kreację. Tylko skąd ją wziąć?
Usuwanie przebarwień - kremy na przebarwienia. Laserowe usuwanie przebarwień Bielsko Biała
Wiele kobiet we współczesnym świecie ma problem z pojawiającymi się przebarwieniami. Te mniej widoczne i dokuczliwe powinny po
Niedobór witamin.
Zdrowia dieta
Warto zwrócić uwagę na to jak ogromny wpływ ma dieta na nasz organizm. To właśnie dzięki odpowiedniej żywności mamy więcej energii oraz chęci do życia. Dodatkowo jedząc niezdrowe jedzenie
Co może być potrzebne do jogi?
Nowy Rok to taki okres, kiedy wiele kobiet postanawia wziąć się za siebie i rozpoczyna wykonywanie ćwiczeń fizycznych. Niektóre z nich zaczynają biegać, inne chodzą popływać na basenie,
Oryginalne fryzury dla nastolatków, chcących zmienić swój wizerunek.
Do estetycznego i ładnego wyglądu przykładają wagę nie tylko dorośli, ale również młodzież.
W okresie dojrzewania piękna fryzura czy oryginalny makijaż
Makijaż permanentny oczu Warszawa centrum
Makijaż permanentny oczu z całą pewnością pozwoli na zaoszczędzenie znacznej ilości czasu każdego dnia. Czasu, który wiele kobiet poświęca na staranne wykonanie makijażu. Dlatego

Posted by on Sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.