Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Co oznacza BMI 27?
Osoby chcące poznać odpowiedź na pytanie, czy nie grozi im nadwaga bądź otyłość, często sięgają po wzór do obliczenia Body Mass Index, w którym wagę w kilogramach należy podzielić przez kwadrat wzrostu
Depilacja okolic bikini. Depilacja woskiem Warszawa Mokotów
Depilacja okolic bikini to niezwykle ważny zabieg, szczególnie w letniej porze, gdy kobiety ubierają się w skąpe ubrania i kolorowe stroje kąpielowe. Depilacja
Przeczytaj, zanim wybierzesz swój krem nawilżający do cery mieszanej
Szukasz kremu nawilżającego, który pomoże Ci nawilżyć Twoją cerę mieszaną? Próbowałaś już wiele specyfików, które oprócz odchudzenia portfela nie spowodowały
Najlepsze serum na przedłużanie rzęs - regenerum do rzęs Warszawa
Wiele osób zgodnie podkreśla, że regenerum do rzęs, to jedna z najlepszych odżywek, stosowanych do wzmocnienia, pogrubienia oraz zwiększenia ilości rzęs.
Łatwy sposób na zadbanie o swój organizm
Szybkie tempo życia
Postęp i technologią sprawiają, iż życie jest wygodniejsze i daje więcej możliwości. Jest jednak również druga strona medalu, ponieważ obecnie żyje się nie
Jak dobrać skarpetki do butów?
Jak to z tymi skarpetkami jest?
Mało który mężczyzna zwraca uwagę podczas dopierania swojego stroju na skarpetki. Najważniejsze by do eleganckiego stroju były czyste i całe – taką zasadą
Rotawirusy u dzieci
Rotawirusy, czyli Human Rotavirus (HRV) są znane głównie z tego, że wywołują zapalenia żołądkowo-jelitowe z wyjątkowo bardzo uciążliwymi objawami w postaci wymiotów i biegunek. Swoją nazwę zawdzięczają

Posted by on Sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.