Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jaką odzież można poddać praniu chemicznemu?
Pralnia chemiczna jest miejscem, które odwiedza się zazwyczaj sporadycznie, gdy na przykład trzeba odświeżyć zimową kurtkę puchową lub ulubiona sukienka poplamiona została
Owoce egzotyczne jak prawidłowo jeść i ocenić ich dojrzałość
Owoce egzotyczne możemy coraz częściej spotkać w sklepach spożywczych, w których często robimy zakupy. Jakiś czas temu, pomarańcze, mandarynki, ananasy, banany,
Cienie do brwi czarne. Jak poprawić zarys brwi? Henna brwi i rzęs cena
Wyraziste oczy podkreślają urodę. Warto przyłożyć się do ich odpowiedniego obrysu. Można wykonać makijaż permanentny oczu i wówczas na długie lata
Trening na kondycję, ćwiczenia wzmacniające - opinie o sterydach
Wiele osób zastanawia się w jaki sposób szybko poprawić kondycję organizmu. Warto przede wszystkim skupić się na ćwiczeniach dobranych do indywidualnych
Trwałe usuwanie owłosienia, depilacja laserowa w Oławie i Krakowie
Usuwanie zbędnego owłosienia z ciała może być dosyć czasochłonne i kłopotliwe. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się rozwiązania, które pozwalają
Młodzieńcza, czysta, piękna cera
Wygląd zewnętrzny jest w obecnych czasach sprawą niezwykle istotną, dla wielu może nawet kluczową. Standardy i oczekiwania dotyczące urody wydają się być coraz wyższe, co wiąże się też
Usuwanie cieni pod oczami -zabieg usuwania cieni. Gabinet medycyny estetycznej Kraków
Jeśli chodzi o gabinet medycyny estetycznej, Kraków to obok Warszawy miasta, gdzie takich miejsc jest zdecydowanie najwięcej. Z ich

Posted by on Sty 3, 2021 in Zdrowie i uroda |

Co to jest cydr

Co to jest cydr

Najprostsze wyjaśnienie czym jest cydr jest : sfermentowany sok z jabłek. Ale czy tylko tyle? Odpowiedź brzmi – nie.

Co to jest cydr?

Nie możemy wziąć sobie pierwszego, lepszego jabłka, zrobić z niego soku i poddać go fermentacji. Na powstawanie cydru, na jego nuty smakowe, aromaty i jakość wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest gatunek jabłka z którego powstaje trunek. Choć przeważnie na powstanie jednego trunku składa się kilka gatunków owoców, które się wzajemnie bilansują i dopełniają. Niestety jest bardzo mało gatunków jabłek, z których można stworzyć cydr na podstawie tylko tej jednej odmiany. Trunek jest wtedy oznaczany jako “single variety”. Całe szczęście, istnieje kilkaset odmian jabłek cydrowych. Owoc powinien być kwaśny, bogaty w taniny i z odpowiednią ilością cukru. W Polsce najpopularniejsze jabłka do produkcji cydru to: „Antonówka”, „Słowianka” oraz „Reneta” , zaś w Anglii: ,,Abinett” , ,,Foxwhelp” , ,,Kingston Black” ,oraz ,,Yarlington Mill”.

Kolejnym ważnym aspektem w produkcji cydru jest teren na którym znajduje się sad, czyli jego lokalizacja. Nie można również zapomnieć o odpowiedniej dacie zbioru i sposobie produkcji. Równie ważnym aspektem wpływającym na smak jabłka jest pogoda jaka była podczas jego dojrzewania. Wystarczająca ilość opadów i dostępność do słońca.

Te wszystkie rzeczy składają się na to, że cydr jest bardzo wyjątkowym trunkiem. Nigdy nie napijemy się dwa razy cydru, który smakuje tak samo. Nawet jeśli będą to te same odmiany jabłek, te same proporcje i ten sam sposób powstawania. Stąd właśnie ta unikatowość. To przez to cydr przestał być uznawany za trunek dla biedaków i zaczął być doceniany we wszystkich warstwach społecznych. Dziś, jest równy winu. Co więcej, cydr możemy pić z kieliszków przeznaczonych do wina, bez zaliczenia wpadki kulturowej i towarzyskiej. To wszystko, dzisiaj, jest dobrym obyczajem, a to dzięki docenieniu unikalnego trunku jakim jest cydr jabłkowy. Wysoce niepowtarzalny, wyjątkowy, unikatowy – taki właśnie jest ten trunek.